İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi’nin ‘Tecrübe Paylaşım Semineri’ 26-27 Mart 2013 tarihlerinde İstanbul Taksim Point Hotel’de gerçekleştirildi.

Projenin Pilot illeri ve ilçelerinden katılımcıların bulunduğu ve İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Sn. Rahmi Doğan’ın projenin amaçlarını anlattığı seminerin ilk gününde; Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roché, ‘Proje Pilot Uygulamaların Gerekçesi’ ve ‘Projenin 1. Aşamasından Kazanılan Deneyimler’ konularında sunumlarını gerçekleştirdi. Sonrasında ise İstanbul Pilot İlinden Sorumlu Uzman Serra Titiz, ‘Yerel Güvenlik Planlarının Hazırlanması ve Uygulama Aşamaları’; Yasal Çerçeve Kilit Uzmanı Prof. Dr. Feridun Yenisey, ‘Mülki İdare Amirlerinin Kolluk Kuvvetleri Üzerindeki Denetim Yetkileri’ konularında sunumlar gerçekleştirdiler.

Moderatörlüğünü Serra Titiz’in yaptığı panelde ise; projenin ilk aşamasında görev yapmış, İstanbul eski Vali Yardımcısı olan Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Eyüp Kaymakamı Osman Kaymak ile eski Kadıköy Kaymakamı, Melikgazi Kaymakamı Hasan Karahan, farklı bakış açılarından Yerel Güvenlik Komisyonlarının faydaları ve zorlukları ile projenin ilk aşamasına ilişkin tecrübelerini katılımcılara aktardılar.

Seminerin ikinci gününde; Pilot İller Uluslararası Uzmanı Sn. François-Yves Boscher ‘Yerel Güvenlik Planları ve Yerel Ortaklıklar: Fransa Örneği’, Uluslararası Uzman Prof. Dr. Mike Hough ‘Vatandaş Mağduriyet Anketleri’, Uluslararası Uzman Dr. Mai Sato ise, ‘Vatandaş Odaklı Memnuniyet ve Güven Anketleri’ konularında katılımcılara geniş açıklamalarda bulundular.

Toplantıda ayrıca, ‘Yerelde Vatandaş Beklentilerinin Ölçülmesi’, ‘Önleyici Güvenlik Hizmetlerinin Planlanması’ ve ‘Yerel Düzeyde Ortaklık Kurma’ konularında da grup çalışmaları yapıldı.

Seminere İstanbul (Fatih, Üsküdar, Kadıköy, Eyüp ilçeleri), İzmir, Malatya, Kayseri, Gaziantep, Konya ve Trabzon pilot illerinden Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlıklarının il ve ilçe yöneticileri, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve medya mensuplarından oluşan 148 kişilik bir topluluk katıldı.