İÇİŞLERİ BAKANLIĞI HEYETİNİN İSPANYA ZİYARETİ

İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sn. Seyfullah Hacımüftüoğlu başkanlığındaki İçişleri Bakanlığı heyeti İspanya’da önemli temaslarda bulundu

İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi II. Aşama kapsamında gerçekleştirilen İspanya ziyaretine katılan İçişleri Bakanlığı heyeti, bu ülkedeki iç güvenlik gözetim yapısı hakkında yerinde bilgi toplama fırsatı buldu. Ziyarette, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sn. Seyfullah Hacımüftüoğlu da İspanyol yetkililerle görüş alışverişinde bulundu

Kapsamlı ziyaretler gerçekleştirildi

Heyet, 7 gün süren İspanya ziyareti boyunca Güvenlikten Sorumlu Bakanlık Koordinasyon ve Çalışma ‘Kabinesi’/Müsteşarlığı, Güvenlikten Sorumlu Bakanlık ‘Kabinesi’/Müsteşarlığı, Polis Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Direktörlüğü, Personel Soruşturma ve Güvenlik Hizmetleri, Parlamento İçişleri Komisyonu, 112 Acil Durum Koordinasyon Merkezi, Ombudsman ve Organize Suçlarla Mücadele İstihbarat Merkezi ile çeşitli polis ve jandarma karakollarını ziyaret ederek, İspanya’da güvenlik alanında gerçekleştirilen uygulamalar hakkında bilgi aldı.

Müsteşar Sn. Hacımüftüoğlu sistemi yerinde inceledi

Heyete başkanlık eden İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Sn. Seyfullah Hacımüftüoğlu, ziyaret süresince İspanya Güvenlikten Sorumlu Bakanlık Sekreteri Francisco Martínez Vázquez, Polis Genel Müdürü Ignacio Cosidó Gutiérrez ve Jandarma Genel Direktörü Arsenio Fernández de Mesa ile bir araya geldi ve fikir alışverişinde bulundu.

İspanya’daki sistemin işleyişi

Gezi, İspanya’daki iç güvenliğin gözetimi hakkında önemli bilgiler edinilmesi için yararlı bir faaliyet oldu. İspanya siyasal sisteminde, iç güvenlik (polis ve jandarma görevleri) ile savunma (ülke dışı ordu görevi) arasındaki ayrım anayasal teminat altına alınmış durumda. Her bir iç güvenlik unsurunun kanun önündeki sorumluluğu gereğince polis ve jandarma, İçişleri Bakanlığı kontrolünde bulunurken, jandarmanın askeri statüsü de korunmakta. Ülkede son dönemde yapılan düzenlemeyle, tüm iç güvenlik unsurlarının statüsü de eşitlenmiş durumda.