İL KONFERANSLARI TRABZON İLE DEVAM ETTİ.

“İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi-II. Aşama” kapsamında düzenlenen il konferansları serisinin beşincisi 14 Ekim 2014 tarihinde Trabzon’da gerçekleştirildi. “Trabzon İl Konferansı ve Suç Önleme Teknikleri Eğitimi” başlıklı programda, suç önleme teknikleri ve modelleri, teori ve uygulamalar temelinde katılımcılara anlatıldı ve proje kapsamında oluşturulan Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulları faaliyetlerine ilişkin deneyimler paylaşıldı.

Yetkililerden yoğun ilgi

Konferans, Trabzon Valisi Sn A. Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Vali Yardımcıları, ildeki tüm Kaymakamlar, tüm İlçe Emniyet Müdürleri, Jandarma Komutanları, Sahil Güvenlik Komutanlığı temsilcisi, Belediye Başkanları, ilçelerdeki Muhtarlar Dernekleri Başkanları, Meslek Odaları temsilcileri, önde gelen sivil toplum kuruluşları, İl ve İlçe Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu üyeleri ile birlikte İçişleri Bakanlığı yetkilileri, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) temsilcileri ve proje uzmanlarının katılımıyla yapıldı.

54 aktivite tanıtıldı

Gerçekleştirilen sunumlarda, Vakfıkebir’de madde bağımlılığı ve gençlerde suça eğilim, trafik, aile içi şiddet, başıboş sokak hayvanları, hırsızlık, umuma açık alanlardaki güvensizlik hissi, çocukların suç mağduru olmalarının önlenmesi ile metruk binalar ve yapımı uzun süren inşaatlar konularında belirlenen aksiyonlar çerçevesinde hazırlanan 54 önleyici aktivite tanıtıldı.

Belçika, Fransa ve Türkiye’den örnekler

Açılış konuşmalarının ardından konferans, “Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu Paydaşlarının katkıları” başlıklı panel ile devam etti. Konferansın öğleden sonra oturumunda ise “Suç Önleme Teknikleri İle İlgili İnteraktif Tartışma” başlıklı oturum gerçekleştirildi. Belçika, Fransa ve Türkiye’deki uygulamalardan örneklerin verildiği sunumlarla konferans sona erdi.

Proje, eğiticilerin eğitilmesi yoluyla yerel kapasiteyi geliştiriyor

Yerel Önleme ve Güvenlik Kurulu üyeleri suçu önleme konusunda kurumlar arası koordinasyonun etkinleştirilmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi noktasında Kurul çalışmalarının faydalı olduğunu belirttiler. Üyeler, kapasite geliştirme noktasında ilçede hukukçu, sosyal çalışmacı, hekim ve din görevlileri tarafından eğiticilerin eğitimi verilmeye başlanacağını kaydettiler. Kurul üyeleri projenin eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının sürdürülebilir olmasının amaçlandığını ve bunun da ilçeye önemli katkısı olduğunu da ifade ettiler. Uluslararası uygulamaların da paylaşıldığı Suç Önleme Teknik ve Modelleri konusundaki bilgilendirmenin ufuk açıcı olduğu konusunda katılımcılar görüş bildirmişlerdir.